Ebooks

Bloedmooi en moddervet Jose Vriens ebook

Maak je eigen ebook

Ebooks zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Van vrijwel elk boek dat op papier verschijnt, komt er op termijn eveneens een ebook uit. Vaak maakt je uitgever een ebook en zorgt ervoor dat die op een veilige manier verspreid kan worden. Soms moet je het echter zelf doen of wil je het uitgeefproces in eigen hand houden.

Hoe maak je een ebook?

Van een word-bestand kun je heel eenvoudig zelf een e-pub maken door het als e-pub te exporteren, maar dan heb je vaak niet een boek zoals je dat op e-readers tegenkomt en zoals het verkocht kan worden en gelezen op tal van andere apparaten. Helaas is het dus niet zo eenvoudig om het alleen maar te exporteren.

Dan is er nog de mogelijkheid om het zelf te doen, gratis, via bijvoorbeeld Brave New Books. Een platform dat schrijvers in staat stelt om hun boeken zelf te publiceren als boek en/of e-book. Zij zorgen voor de verspreiding via CB en diverse online winkels en jij ontvangt automatisch de royalty's daarover. Je betaalt een kleine commissie van ieder verkocht boek, en drukkosten op het moment dat je papieren boek besteld wordt en vervolgens gedrukt moet worden.
Een goede mogelijkheid, en de enige kosten die je vooraf hoeft te maken is dat van het ISBN dat een boek nodig heeft om online via diverse kanalen verkocht te kunnen worden.

Brave New Books voegt een digitaal watermerk aan je epub toe. Over de zin en onzin van het beveiligen van e-books is al veel geschreven. Helaas worden er steeds nieuwe manieren bedacht om al die beveiligingen te omzeilen. Daar ga ik het hier dus niet over hebben.

Het omzetten van een word-bestand naar een goede epub gaat met dit medium over het algemeen goed. Je kunt zelfs een sjabloon downloaden en dit gebruiken om je boek de juiste indeling te geven. Probeer uit wat het beste voor jou werkt met de programma's die je tot je beschikking hebt en controleer je ebook na het uploaden of alles op de juiste manier is overgenomen. Je kunt het altijd weer wijzigen voordat je het echt gaat publiceren.

Open source

Er zijn verschillende programma's waarmee je zo'n epub zelf kunt maken, maar dan moet je wel weten hoe. Calibre en Sigil zijn van die programma's. Gratis te downloaden, Open source, ontwikkelt en bijgehouden door diverse mensen, vaak studenten die er hun ziel en zaligheid in leggen.
Om met deze programma's te kunnen werken heb je wel enige kennis nodig van html en css. Nu kan ik me voorstellen dat je meteen al afhaakt bij het zien van deze termen. Met een beetje handigheid kom je ook hieraan uit.

Weetjes


  • Zet je ebook te koop met de optie CB. Op die manier bereik je de meeste online verkoopkanalen.
  • Lezers met een Kobo abonnement kunnen het via Bol.com lenen en lezen. Hiervoor ontvang je ook weer een leenvergoeding.
  • Een e-pub moet zo vlak mogelijk zijn omdat die op heel veel verschillende apparaten gelezen moet kunnen worden. Een fancy opmaak is dus overbodig.


Meer weten of denk je dat je het niet zelf kunt? Neem dan vrijblijvend contact met mij op te nemen en informeer naar de hulp die ik kan bieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: