Ebooks

Bloedmooi en moddervet Jose Vriens laat een ebook maken

Maak je eigen ebook

Ebooks zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Van vrijwel elk boek dat op papier verschijnt, komt er op termijn eveneens een ebook uit. Vaak maakt je uitgever een ebook en zorgt ervoor dat die op een veilige manier verspreid kan worden. Soms moet je het echter zelf doen of wil je uitgeefproces in eigen hand houden.

Hoe maak je een ebook?

Van een word-bestand kun je heel eenvoudig zelf een e-pub maken door het als e-pub te exporteren, maar dan heb je vaak niet een boek zoals je dat op e-readers tegenkomt en zoals het verkocht kan worden en gelezen op tal van andere apparaten. Helaas is het dus niet zo eenvoudig om het alleen maar te exporteren.

Dan is er nog de mogelijkheid om het zelf te doen, gratis, via bijvoorbeeld Brave New Books. Een platform dat schrijvers in staat stelt om hun boeken zelf te publiceren als boek en/of e-book. Zij zorgen voor de verspreiding via CB en diverse online winkels en jij ontvangt automatisch de royalty's daarover. Je betaalt een kleine commissie van ieder verkocht boek, en drukkosten op het moment dat je papieren boek besteld wordt en vervolgens gedrukt moet worden.
Een goede mogelijkheid, en de enige kosten die je vooraf hoeft te maken zijn die van het ISBN dat een boek nodig heeft om online via diverse kanalen verkocht te kunnen worden.

Brave New Books voegt een digitaal watermerk aan je epub toe. Over de zin en onzin van het beveiligen van e-books is al veel geschreven. Helaas worden er steeds nieuwe manieren bedacht om al die beveiligingen te omzeilen. Daar ga ik het hier dus niet over hebben.

Het omzetten van een word-bestand naar een goede epub is via zo'n platform ook nog wel een dingetje. Ze gebruiken meestal een automatisch programma waarbij helaas de inhoud niet altijd even goed wordt overgezet. Omdat ik zelf met een Mac en Linux werk, gaat het automatisch omzetten van mijn boeken altijd fout. Vandaar dat ik mij dat kunstje eigen heb gemaakt.

Open source

Er zijn verschillende programma's waarmee je zo'n epub zelf kunt maken, maar dan moet je wel weten hoe. Calibre en Sigil zijn van die programma's. Gratis te downloaden, Open source, ontwikkelt en bijgehouden door diverse mensen, vaak studenten die er hun ziel en zaligheid in leggen.
Om met deze programma's te kunnen werken heb je wel enige kennis nodig van html en css. Nu kan ik me voorstellen dat je meteen al afhaakt bij het zien van deze termen. Gelukkig zijn er mensen die er wel mee kunnen werken en die weten wat je ermee moet doen.

Een e-pub moet zo vlak mogelijk zijn omdat die op heel veel apparaten gelezen moet kunnen worden. Een fancy opmaak is dus overbodig. Ik maak al sinds 2013 van mijn boeken die bij Ellessy verschijnen mijn eigen e-books. Die afspraak heb ik met mijn uitgever gemaakt en gebeurt met wederzijdse goedkeuring.

Laten maken

Wil jij nu ook van je papieren boek een goede e-pub laten maken die leesbaar is op de meeste apparaten? Neem dan even contact met me op via het formulier op de website.
Een ISBN zul je zelf moeten kopen, ik ben immers geen uitgever, ook redactie- en correctiewerk doe ik niet, maar de rest kan ik voor je doen. Ik maak van je word-bestand een goed leesbaar ebook met desgewenst een cover, colofon, inhoudsopgave en hoofdstukverdeling.

Meer weten? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Weetjes

Als je e-book bij Bol.com verkocht wordt, kunnen lezers met een Kobo abonnement het lenen en lezen. Hiervoor ontvang je ook weer een leenvergoeding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Advertentie

Veel bekeken: